Sidan uppdateras inte längre!

Tidigare enheten Barnkultur som främst ansvarade för innehållet på denna sida har upplösts efter omorganisation på Kulturförvaltningen - Fri konst och kultur.

Även denna sida kommer att försvinna när allt material som behöver flyttas har fått en plats.

OBS! Viss information som finns kvar här kan vara utdaterad.

Foto: Christina Vildinge

Pris till Ljuslab för barn

Ljuslab för barn är en upptäcktsresa i ljusfenomen – solen och månens ljus, regnbågens färgspektra och skuggspel. Projektet har precis fått 150 000 kronor från Göteborgs Energis Miljöfond. Juryn uppmärksammar i sin motivering att Ljuslab möter barnen i sin närmiljö, något som fortsätter vara viktigt när projektet nu går in i nästa fas.

Fortrtsättningen för projektet är mobil. Ljuslab flyttar in i ett mobilt rum som kommer att möta lågstadie– och förskolebarn i Göteborgsförorten Bergsjön. Det som består av 2-3 tillgänglighetsanpassade moduler som bekostas av en sponsor. I det kommer projektets samarbetspartners att bygga upp Ljuslab för barn så att det kan fortsätta användas under längre tid. 

Bergsjön är ett av flera områden i Östra Göteborg med en större andel barn än övriga staden. Göteborgs kulturförvaltning, Stadsdelsförvaltningen Östra och Konstkonsulenterna tar över ansvaret för att fortsätta arrangera ljusworkshops för barn. Efter Bergsjön kommer troligen Ljuslab att visas på andra platser i Göteborg.

Ljuslab är ett utvecklingsprojekt som tagits fram tillsammans av Christina Vildinge, GöteborgsOperan, Riksutställningar och White arkitekter. För höstlovet 2014 byggdes Ljuslab upp i en studio på kulturhuset Blå Stället i Angered och besöktes av skolklasser med barn 6–9 år från hela Göteborg. I den dramatiserade workshopen följer barnen med Ljusväktaren genom utställningsmiljön och utforskar själva olika ljusfenomen. Utställningsmediet möter iscensättning och dramaturgi från scenkonstens värld, och konst möter vetenskap.

https://www.riksutstallningar.se/content/pris-till-ljuslab-f%C3%B6r-barn