Sidan uppdateras inte längre!

Tidigare enheten Barnkultur som främst ansvarade för innehållet på denna sida har upplösts efter omorganisation på Kulturförvaltningen - Fri konst och kultur.

Även denna sida kommer att försvinna när allt material som behöver flyttas har fått en plats.

OBS! Viss information som finns kvar här kan vara utdaterad.

Rembrandt Batavernas Trohetsed

Museilektionssläpp 21 augusti kl 14

Nu är det dags att planera höstterminen, så missa inte att höstens ca 4000 kostnadsfria museilektioner kan börja bokas den 21 augusti kl 14.00 när vi har läsårets museilektionssläpp!!

På bokningssidan www.museilektioner.se kan du välja bland ett stort och brett urval av upplevelser inom design, konst, kultur, natur och historia. Lektionerna är ofta kopplade till museernas utställningar och leds av museernas intendenter och pedagoger.

Du kan välja lektion utifrån tema, plats eller ålder och det finns något för alla, från förskolan till gymnasiet!

Lektioner utgår ofta från angelägna samtidsfrågor som demokrati, normer, identitet, miljö, hållbar utveckling och globala perspektiv. Under en del lektioner medverkar konstnärer och kulturpedagoger som berättar, dramatiserar, dansar eller musicerar tillsammans med eleverna och ibland ges möjlighet att skapa själva. 

Man använder sig också av stadens utomhusrum för museilektioner det hittar ni bland annat i det som kallas "Stadens rum"

Museilektionerna på Göteborgs museer är kostnadsfria för elever i Göteborg. Skolor i regionen är också välkomna mot en avgift.

Som smakprov bjuder vi er på exemplet nedan.

Rembrandts "Batavernas trohetsed" och andra storslagna berättelser - Museilektion på Göteborgs konstmuseum!

För 400 år sedan fanns det inga TV-apparater eller skärmtelefoner, inga filmer eller andra digitala berättelser. Det bästa sättet att sprida en spännande historia var genom att måla den! Konstnärerna under 1600-talet var specialister på att berätta genom bilder och under lektionen tittar vi närmre på hur de gjorde. Vi ser frihetskämpar, kungar, mystiska sagoväsen och vanliga människors dagliga sysslor – konsten har mycket att berätta!

Så kom i håg

Lektionen är gratis för alla skolor inom Göteborgs stad och bokas via www.museilektioner.se, tillgängliga för bokning från 21 aug kl 14.00